První zpráva na seznamce

Přes 60 % uživatelů seznamek preferuje když obdrží první zprávu a nemusí zahajovat konverzaci. Co dělá dobrou zprávu a jak na kvalitní textování? V tomto textu najdete 5 základních principů dobrého textování, opřených o reálné chování uživatelů na seznamkách. Americký výzkum komunikace na seznamkách s 2000 uživateli je k dispozici zde

Ohleduplné a kvalitní konverzace

Vyhněme se používání hanlivého nebo pohrdavého jazyka. V psané konverzaci  mohou být některé zprávy pochopeny špatně, většinou díky absenci tónu. Nebojme se proto používat emojis (smajlíky), které význam zprávy dobře doplňují. Dávejme si také pozor na gramatiku, až 62 % uživatelů seznamek tvrdí, že přestanou odpovídat pokud vidí opakující se pravopisné hrubky.

Autentičnost

Buďme sami sebou a nesnažme se být někým, kým nejsme. Autenticita je atraktivní a autentické konverzace vedou k vybudování hlubšího vztahu. Vyhněme se používání klišé, abstraktních zpráv, nebo balících hlášek. Projevme upřímný zájem o druhého skrze kladení otevřených otázek. Naše reakce by také měli skutečně vypovídat něco o nás. 

Rovnováha

Je důležité zachovat rovnováhu mezi tím, kdy napíšeme první my a kdy partner*ka. Není fér, aby jedna osoba vždy zahajovala konverzaci a druhá jen odpovídala. Vždy reagujme včas. Čtvrtina respondentů preferuje dostat odpověď do několika minut a dalších 24 % do hodiny.

Nespoléhejme se jen na psaní

Přestože textové zprávy mohou být pohodlné a nenáročné, je dobré si uvědomit, že je to jen jedna z možných forem komunikace. Při psaní naše věty postrádají intonaci. Ta tvoří značnou část emocí, a tím pádem i intimity, kterou chceme ve vztazích budovat. O něco lepší spojení můžeme navázat také sdílením fotek, audio zpráv nebo klidně i skrze videohovor.

Hravost

Randění by nás mělo bavit, na začátku randění udržujme konverzaci pozitivní a zajímavou. Sdílejme vtipy, memy, nebo maličkosti, které nás potěšili v každodenním životě. Optimální je kombinace zpráv, které jsou proaktivní a vyzývavé nebo škádlivé a lichotivé. Díky nim můžeme zaujmout a podpořit zájem druhého. Na základě dat se na začátku konverzace raději vyhněme těmto pěti tématům: peníze, sex, práce, náboženství.

V Institutu Moderní láska věříme, že všichni se můžeme ve vztazích zlepšovat. Nabízíme psychoterapii pro jednotlivce a páry, osobně i online. Věnujeme se také vzdělávání v seznamování a vztazích. Můžete se třeba přidat na webinář Kde se seznámit nebo Skorovztahy: nevyvážená láska. Osobně nás můžete potkat také na skupinovém setkání Hranice či Polyamorie, které se konají každý měsíc.